БРИСЕЛ ГО СУСПЕНДИРАШЕ ВОВЕДУВАЊЕТО НА 5G ТЕХНОЛОГИЈАТА ПОРАДИ ОПАСНИТЕ НИВОА НА РАДИЈАЦИЈА

“Не можеме да воведеме таква технологија ако не ги почитуваме стандардите за радијација кои мора да ги штитат граѓаните!”, Рече министерката за животна средина, Целин Фремо (CDH).“

Луѓето од Брисел не се заморчиња чие здравје може да се продаде со профит. Не можеме да оставиме сомнеж “- додаде министерот Фремо. Пилот-проектот не е изводлив со сегашните стандарди за радијација, а Фремо рече дека нема намера да направи исклучок, пишува The Brussels Times. Регионот Брисел има особено строги стандарди за радијација за телекомуникациски апликации. Стандардот од 6 волти на метар веќе предизвика проблеми со брзиот мобилен интернет преку 4G мрежата во главниот град на Белгија. Минатата недела владата во Белгија повторно не успеа да постигне договор за дозволата за 5G мрежа и нејзиното воведување во земјата.“Документите со овој случај останаа заглавени во процедурата. Следната влада што ќе дојде на власт ќе се справи со овој предлог “, рече министерот за телекомуникации Филип Де Бакер, минатата недела. Да се ​​надеваме, за нивно добро, дека следната влада ќе одлучи против воведувањето на мрежата 5G. Впрочем, повеќе од 200 научници и лекари потпишаа петиција за мораториум на инсталација на технологијата 5G мрежа поради биолошки и еколошки ризици, а пак телекомуникациската индустрија дури и не може да докаже дека е безбедна. Минатата година, беше поднесена тужба во Англија. Само што беше инсталирана 5G мрежа инсталирана по уличните канделабри, жителите масовно се разболуваа, а повеќе жени, се породија со мртвородени бебиња. Исто така, минатата година, мрежата 5G беше инсталиран во Њујорк, а жителите ја информира јавноста дека тие и нивните миленици се болни. Некои дури ги продале своите домови и се преселиле на други места. Тоа не е само 5G мрежа. Телекомуникациски компании веќе многу години ги предупредуваат акционерите дека дека со време може да се сметаат за одговорни за погрешни постапки од штетите на нивните уреди и инфраструктура. Се уште не постои “сигурно” ниво на изложеност на било кој извор на зрачење, мобилен телефон или безжична радијација за деца и бремени жени, што е научно основано .

Статијата е преземена од порталот Kapital.mk

Pin It on Pinterest